Op 3 oktober verscheen het eerste boek van Anouk Haakman: Haakvrouw – 20 haakprojecten om zin in te krijgen! In deze blog schrijf ik daarom een review van dit nieuwe haakboek en ik kan je zeggen: het biedt inderdaad haakprojecten om zin in te krijgen!

Ter info

Om te beginnen lijkt het me goed wat basisinformatie te delen. De volledige titel van het boek is Haakvrouw. 20 haakprojecten om zin in te krijgen! De auteur is Anouk Haakman. De eerste druk komt uit september 2020 en inmiddels is er ook een tweede druk aangekondigd. Het formaat van het boek is A5 (staand) en het boek heeft 104 pagina’s.

haakprojecten om zin in te krijgen

Vormgeving

Nu over naar mijn indruk van het boek. Om te beginnen vind ik de lay-out erg mooi. Er lijkt aan elk detail aandacht besteed te zijn. Wat ik bijzonder vind, is de inhoudsopgave. Deze bestaat uit foto’s van de beschikbare projecten. Hierdoor kun je in één oogopslag zien welke projecten je allemaal kunt haken. Verder is het opvallend dat de geschreven teksten soms zijn voorzien van handgemaakte diagrammen. Dit geeft het geheel een speels effect. Alle projecten zijn daarnaast voorzien van startinformatie in een gekleurd kader, waardoor snel duidelijk wordt wat je nodig hebt om starten met een haakproject. Deze informatie wordt weergegeven in bullet points die lijken op kleine knoopjes. Wat ik verder nog heel prettig vind aan de opmaak van het boek, is de paginanummering. Naast het nummer van de pagina staat namelijk ook de bijbehorende projectnaam. Hierdoor kun je snel van het ene naar het andere project bladeren.

nummering pagina

Beschrijvingen

Ik heb natuurlijk niet alleen gekeken naar hoe het boek is opgemaakt, maar ook hoe informatie beschreven wordt. Elk project heeft een heldere beschrijving van de benodigde garen, het aantal bollen (per kleur), de benodigdheden en de afkortingen van de te gebruiken steken. Veel patronen hebben ook een overzichtelijke steekverhouding en maattabel, zodat je een kledingstuk volledig naar jouw maat kunt maken. Het grootste deel van de patronen bestaat uit geschreven tekst, maar indien nodig zijn er foto’s en diagrammen aan een patroon toegevoegd. Dit maakt de geschreven uitleg vaak duidelijker. Wat ten slotte ook erg prettig is, is de aanwezigheid van een voorwoord, waarin een en ander wordt toegelicht, en een ‘haakschool’ met uitleg van de bekendste steken. Hierdoor is het boek voor iedereen toegankelijk.

En verder

Het viel me verder nog op dat er ook gedacht is aan wat je zou kunnen doen met restjes garen. Dit vind ik een waardevolle toevoeging. Daarnaast is het leuk om te zien dat het boek uit ontzettend veel verschillende projecten bestaat, waardoor er voor iedereen en voor elk moment wel wat leuks te vinden is.

Conclusie

Mijn eerste indruk van het boek is erg positief. Ik vind de opmaak van het boek prettig en de patronen en informatie zijn overzichtelijk weergegeven. De patronen lijken duidelijk beschreven te worden en er is voldoende aanvullende informatie beschikbaar indien nodig. Ik kan eigenlijk geen negatieve dingen ontdekken in dit boek, dus mocht je ‘m nog niet in huis hebben, dan is het zeker een aanrader! Ik heb in ieder geval al veel zin gekregen om aan de slag te gaan met een aantal van deze projecten.

Hartelijke groet,

Kim

Studio Muis
Instagram/Facebook

 

 

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in