Tunisch Haken

Ik haak al jaren vasten, stokjes en lossen, maar tunisch haken is een techniek die ik nog niet lang beheers. Graag neem ik jullie mee in de wereld van het tunisch haken, want ik ben inmiddels verslaafd!

Tunisch haken doe je ook gewoon met een haaknaald, maar dan een haaknaald zonder handvat. Je kan bijvoorbeeld bamboe haaknaalden gebruiken, maar ik zelf gebruik originele tunische haaknaalden van KnitPro. Ik heb hiervoor gekozen, omdat je deze kan verlengen met de speciale kabels daarvoor zodat je ook grote haakwerken kan maken.

Mijn eerste kennismaking met tunisch haken was door middel van een workshop. Ik gebruikte een bamboe haaknaald maat 4 en 2 kleuren katoen. Je zal wel denken, was het dan dik katoen? Nee, ik gebruikte gewoon katoen wat geschikt is voor haaknaald 2,5-3,5. Bij tunisch haken gebruik je namelijk minimaal 1 mm haaknaald groter dan op je bol staat aangegeven.

Het begin van tunisch haken is hetzelfde als met “regulier” haken, namelijk een losse-ketting. Bij tunisch haken ga je echter “lussen ophalen” in plaats van direct een steek maken. Dit ophalen van lussen heet de heengaande toer. Het vervolgens afmaken van de steken heet de teruggaande toer.

Door verschillende manieren van insteken krijg je allemaal verschillende steken. De steken die ik beheers zijn de “Basis tunische steek” en de “Full Stitch”. Hieronder zie je 2 tunisch gehaakte projecten.

 

Het patroon van de tas is van CuteDutch. Het patroon vind je hier.

Ook wil ik jullie graag de “Full Stitch” laten zien. Deze heb ik gebruikt bij het haken van de By-Claire Ton Sur Ton sjaal.

Als je meer informatie wil over het tunisch haken of het ook wil leren? Er zijn op YouTube heel veel filmpjes te vinden. Ook is het boek “Workshop Tunisch Haken” een super handig hulpmiddel als je de basistechniek al beheerst.

Heel veel tunisch haakplezier! Tot over 2 weken.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in